Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Home Over mezelf / About me Publicaties / Publications NIEUWS / NEWS Nieuwe pagina 35 Stadhouders Otto v. Habsburg Princely Wedding Monaco RECENSIES / REVIEWS  Deneckere, Leopold I Speet, Het Oranje Boek Hirsch Ballin, De Koning  Spangenberg, Ludwig II Hamer, Sophie Verloop, Jaar aan het hof Woelderink, Thesaurie Aggelen, Kon. Bronbeek Murr, Ludwig I Heuven, Dear old Bones Duggan, Sophia  Hellinga, Geschiedenis Oranje Coppens, Sophie in Weimar Hermans, Wie ben ik De Oranjes Portraits Margrethe II EXPOSITIES/EXHIBITIONS Chapeaux gala-glasberline Winterpaleis FOTO'S / PHOTOS ONLINE MAGAZINE Contact 

Woelderink, Thesaurie

Bernard WoelderinkGeschiedenis van de ThesaurieTwee eeuwen Thesaurie en thesauriers van het Huis Oranje-NassauUitgeverij Verloren, HilversumISBN 978-90-8704-209-7256 pages, 67 illustrations hardcover2010 / EURO 29,00.

**** B. Woelderink - Geschiedenis Thesaurie

Op verzoek van de huidige thesaurier van H.M. de Koningin, drs. J. Baars, heeft de oud-directeur van het Koninklijk Huisarchief, drs. B. Woelderink de geschiedenis van de Thesaurie van het Huis Oranje-Nassau 1775 tot 1975 beschreven. Daarmee wordt een inzicht geboden in het vermogensbeheer van de Oranjes. Eerst wordt de materiële positie van de Oranjes belicht gedurende de laatste decennia van de Republiek en de jaren van ballingschap, als inleiding op de eigenlijke geschiedenis van de 'Thesaurie', die in 1814 door Soeverein Vorst Willem I in het leven werd geroepen. De benaming thesaurier dateert overigens van 1830; voordien sprak men van de 'Betaalmeester des Konings'. Vervolgens schetst Woelderink de ontwikkelingen tot en met het derde kwart van de twintigste eeuw. De aanvaarding van het 'Financieel Statuut 1972' vormt het eindpunt voor deze gedegen studie. Het boek bevat veel interessante gegevens, onder meer over vorstelijke uitgaven, de nalatenschap van Koning Willem II, en de omgang van de Duitse bezetter met het vermogen van de Oranjes tijdens de Tweede Wereldoorlog. In het voorwoord merkt thesaurier Baars op: 'Over het vermogen van het Huis-Oranje-Nassau wordt [...] met openheid geschreven. De vaak overdreven voorstelling over de hoogte daarvan wordt hier genuanceerd.'Beknopte biografieën van thesauriers, kaderteksten en bijzondere illustraties verluchten en verlevendigen deze zeer verzorgde uitgave.Warm aanbevolen.

Hier klikken om de tekst te bewerken

Added 10-03-2011


http://www.silberburg.de/index.htm 

Royal history

Books and news about Europe' s Royal FamiliesBoeken en berichten over Europese vorstenhuizen

Arnout van Cruyningen

Hier klikken om de tekst te bewerken

© 2017 Drs. A.J.P.H. van CruyningenHier klikken om de tekst te bewerken