Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Home Over mezelf / About me Publicaties / Publications NIEUWS / NEWS Nieuwe pagina 35 Stadhouders Otto v. Habsburg Princely Wedding Monaco RECENSIES / REVIEWS  Deneckere, Leopold I Speet, Het Oranje Boek Hirsch Ballin, De Koning  Spangenberg, Ludwig II Hamer, Sophie Verloop, Jaar aan het hof Woelderink, Thesaurie Aggelen, Kon. Bronbeek Murr, Ludwig I Heuven, Dear old Bones Duggan, Sophia  Hellinga, Geschiedenis Oranje Coppens, Sophie in Weimar Hermans, Wie ben ik De Oranjes Portraits Margrethe II EXPOSITIES/EXHIBITIONS Chapeaux gala-glasberline Winterpaleis FOTO'S / PHOTOS ONLINE MAGAZINE Contact 

Hamer, Sophie

Dianne HamerSophieKoningin der NederlandenUitgeverij VerlorenHilversum ISBN 978-90-8704-201-1279 pages, 44 illustrations paperback2011 / EURO 25,00.

*** D. Hamer - Sophie

Kunsthistorica Dianne Hamer schreef een verdienstelijk boek over de eerste echtgenote van Koning Willem III.De ondertitel luidt: 'Biografie van Sophie van Württemberg (1818-1877) op basis van brieven en dagboeken'. De auteur leunt inderdaad zwaar op de (uiteraard subjectieve) herinneringen, waarnemingen en oordelen van Koningin Sophie zelf, en citeert daar kwistig uit, al probeert zij het beeld hier en daar zeker te corrigeren en te nuanceren. Sophie was een intelligente, ontwikkelde vrouw, maar - zo stelt Hamer - 'Duidelijk is dat zij niet altijd gemakkelijk in de omgang was.' Willem III had dat ongetwijfeld een understatement gevonden.Het boek is beslist lezenswaardig maar het zou wellicht verstandig zijn geweest de tekst voor publicatie nog eens kritisch na te (laten) lezen. De Württembergse koningen werden niet gekroond; de Württembergse monarchie eindigde niet in 1871 maar in 1918; de Slag bij Quatre Bras vond niet in 1813 maar in 1815 plaats. Zo mogelijk de opmerkelijkste fout is in de als bijlage opgenomen stamboom van het Huis Oranje-Nassau geslopen: Koning Willem I krijgt hier nog een broer Karel (1766-1806) toebedeeld: het betreft echter Erfprins Karel van Brunswijk, de echtgenoot van Willems zuster Louise. Daarnaast is de auteur er kennelijk niet van op de hoogte dat de titel 'Prins van Oranje' is voorbehouden aan de vermoedelijke troonopvolger. Ook in het register worden alle Prinsen der Nederlanden aangeduid als 'prins van Oranje'. Over de grootmeesteres merkt Hamer op: 'Bij de opening van de Staten-Generaal stond zij bijvoorbeeld achter de troon, rechts naast de koningin.' In de 19e eeuw waren de vrouwelijke leden van het Koninklijk Huis echter niet aanwezig bij de opening van de Staten-Generaal. Hoewel in het in extenso afgedrukte 'programma' voor de begrafenis van Koningin Sophie ds. G. Molenkamp als predikant wordt genoemd, vermeldt Hamer even later 'ds. Koetsveld, die aan het preken is.' Dr. C.E. van Koetsveld is niet de enige predikant wiens naam enigszins verhaspeld wordt. Zo laat Hamer de kleine Prins Willem dopen door 'dominee Van der Broek' (= ds. C.L. van den Broek).Maar ondanks dergelijke onvolkomenheden, die de gemiddelde lezer waarschijnlijk zullen ontgaan, is Sophie, koningin der Nederlanden een welkome bijdrage tot de geschiedenis van het Huis Oranje-Nassau in de negentiende eeuw.

Hier klikken om de tekst te bewerken

Added 03-03-2011


http://www.silberburg.de/index.htm 

Royal history

Books and news about Europe' s Royal FamiliesBoeken en berichten over Europese vorstenhuizen

Arnout van Cruyningen

Hier klikken om de tekst te bewerken

© 2017 Drs. A.J.P.H. van CruyningenHier klikken om de tekst te bewerken