Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Home Over mezelf / About me Publicaties / Publications NIEUWS / NEWS Nieuwe pagina 35 Stadhouders Otto v. Habsburg Princely Wedding Monaco RECENSIES / REVIEWS  Deneckere, Leopold I Speet, Het Oranje Boek Hirsch Ballin, De Koning  Spangenberg, Ludwig II Hamer, Sophie Verloop, Jaar aan het hof Woelderink, Thesaurie Aggelen, Kon. Bronbeek Murr, Ludwig I Heuven, Dear old Bones Duggan, Sophia  Hellinga, Geschiedenis Oranje Coppens, Sophie in Weimar Hermans, Wie ben ik De Oranjes Portraits Margrethe II EXPOSITIES/EXHIBITIONS Chapeaux gala-glasberline Winterpaleis FOTO'S / PHOTOS ONLINE MAGAZINE Contact 

Deneckere, Leopold I

Gita DeneckereLeopold I.De eerste koning van EuropaDe Bezige Bij, AntwerpenISBN 978-90-8542-317-1763 pages, illustrations hardcover2011 / EURO 39,95.

**** Gita Deneckere - Leopold I

Leopold I is een interessante biografie van de eerste Koning der Belgen. Geboren als Prins Leopold van Saksen-Coburg-Saalfeld was hij een kind van zijn tijd; een romantische edelman met een roeping tot grandeur. Hij was de jongste zoon van de Hertog van het kleine Saksen-Coburg, dat door de legers van Napoleon onder de voet was gelopen. Na het Congres van Wenen in 1815 zag Leopold een schone toekomst aan de zijde van de Britse troonopvolgster Charlotte aan zich voorbijgaan door de tragische dood van zijn geliefde echtgenote. Nadat hij de Griekse kroon had geweigerd, werd hij in 1831 tot Koning der Belgen verkozen. Leopold I speelde zijn rol met verve. Voor tijdgenoten in binnen- en buitenland was hij een voorbeeldig vorst. Hij wist zeer goed met de gevoeligheden van de Belgen om te gaan, maar had het moeilijk met de grondwet en de representatieve instellingen van een liberale natiestaat die uit een revolutie (tegen de Nederlandse Koning) was ontstaan.Op basis van Leopolds omvangrijke correspondentie tekent Gita Deneneckere, hoogleraar geschiedenis vanaf 1750 aan de Universiteit Gent, het portret van een melancholieke vorst die als geen ander het persoonlijke met het politieke wist te verweven. Ondanks de stevige omvang van deze studie blijft een aantal aspecten van het leven en de regering van Leopold I onderbelicht. De auteur besteedt vooral veel aandacht aan Leopolds banden met het Britse en het Franse vorstenhuis en aan de rol die hij op het Europese toneel speelde. Daarbij komen echter ook tal van andere zaken aan de orde. Het protestantisme van Leopold wordt bijvoorbeeld goed in de verf gezet. Al met al een lezenswaardig, verantwoord en waardevol boek.Inmiddels is er ook een paperbackeditie verschenen, die 20 euro voordeliger is dan de (fraaie) gebonden editie.

Hier klikken om de tekst te bewerken

Added 04-02-2011


http://www.silberburg.de/index.htm 

Royal history

Books and news about Europe' s Royal FamiliesBoeken en berichten over Europese vorstenhuizen

Arnout van Cruyningen

Hier klikken om de tekst te bewerken

© 2017 Drs. A.J.P.H. van CruyningenHier klikken om de tekst te bewerken